New DNA test detects cervical cancer (greek article)
Author: onmed.gr Source: http://www.onmed.gr/ygeia/item/337208-karkinos-traxilou-tis-mitras-meiosi-75-tis-thnisimotitas--eksoikonomisi-3-5-ekat-evro-me-tin-methodo-hpv-dna-testΑξίζει να σημειωθεί, ότι 250 από τα 600 νέα περιστατικά ΚΤΜ κάθε χρόνο στην Ελλάδα χάνουν τη μάχη από έναν καρκίνο ο οποίος είναι ο μόνος που θα μπορούσε να προληφθεί πλήρως. Μόνο το 30% των γυναικών κάνουν τακτικό γυναικολογικό έλεγχο, ενώ το τεστ ΠΑΠ δεν αρκεί, ενώ η ευαισθησία του HPV DNA test στην αναγνώριση των γυναικών με προκαρκινική αλλοίωση στον τράχηλο, ανέρχεται στο 100%.
Τα οφέλη για τη γυναίκα και το σύστημα υγείας με την υιοθέτηση νέων μεθόδων προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, ανέδειξαν σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, οι κ.κ.:
- Ιωάννης Κυριόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας
- Θεόδωρος Αγοραστός, Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διευθυντής της Δ’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV)
- Αναστάσιος Σκρουμπέλος, Health Economics Manager - Roche Hellas, Εξωτερικός Επιστημονικός Συνεργάτης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας
- Μανιώ Κορλέτη, Αντιπρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ»
«Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο 4ος πιο συχνός τύπος καρκίνου στις γυναίκες, αντιπροσωπεύοντας το 9% της παγκόσμιας επίπτωσης του καρκίνου. Η θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στάδιο της νόσου κατά τη διάγνωση, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου» ανέφερε ο κος Κυριόπουλος κατά την εισαγωγή του στο πλαίσιο συντονισμού της Συνέντευξης Τύπου.
Τα οφέλη για τη γυναίκα:
Τα νέα δεδομένα στην πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας (ΚΤΜ) προκύπτουν από την κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 4.009 γυναικών στη χώρα μας το διάστημα 2012-2014 από την ερευνητική ομάδα HERMES (“HEllenic Real life Multicentric cErvical Screening” study group) σε Πανεπιστημιακές Κλινικές και Εργαστήρια 5 πόλεων πανελλαδικά. «Η ευαισθησία του τεστ Παπανικολάου για να αναγνωρίσει τις γυναίκες με προκαρκινική αλλοίωση στον τράχηλο, ανήλθε στο 53,7% ενώ η αντίστοιχη ευαισθησία του HPV DNA test ήταν 100%», αναφέρει ο κος Αγοραστός.
«Ουσιαστικά από τη μελέτη, πιστοποιήσαμε την υπεροχή του HPV DNA test έναντι του τεστ Παπανικολάου ως μέθοδο πληθυσμιακού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Η ανίχνευση του ιικού DNA με ταυτόχρονη ανίχνευση της ύπαρξης των τύπων 16 και 18 – των δύο πλέον ογκογόνων τύπων του ιού - θα μπορούσε να αποτελέσει μια πλέον αξιόπιστη μεθοδολογία πληθυσμιακού ελέγχου πρώτης γραμμής για την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας, ιδιαίτερα σε γυναίκες μεγαλύτερες των 30 ετών. Με το HPV DNA test η προληπτική επανεξέταση μπορεί να γίνεται κάθε 3 χρόνια», προσθέτει.
Τα οφέλη για το Σύστημα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ:
Στο πλαίσιο μελέτης που διενήργησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), διερευνήθηκε η επίπτωση διαφόρων στρατηγικών προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας στον προϋπολογισμό υγείας της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, σε σχέση με την κυτταρολογική εξέταση, η υιοθέτηση του HPV DNA test εμφανίζεται ως μία οικονομικά αποδοτική επιλογή και σε αρκετές των περιπτώσεων εκτιμάται ότι προσδίδει μεγαλύτερο όφελος σε όρους υγείας (ποιοτικά προσαρμοσμένα έτη ζωής) και ταυτόχρονα απαιτεί συνολικά λιγότερους υγειονομικούς πόρους δημιουργώντας έτσι εξοικονομήσεις (cost-saving intervention) για τα συστήματα υγείας και την κοινωνική ασφάλιση.
Με βάση τα αποτελέσματα «η υιοθέτηση ενός εθνικού προγράμματος με πρωταρχική μέθοδο το HPV DNA test με ταυτόχρονη γονοτύπηση των στελεχών 16/18, ανά 3 έτη, δύναται να επιφέρει εξοικονόμηση σε ετήσια βάση της τάξεως των 3.641.099 ευρώ στο σύστημα υγείας και τον ΕΟΠΥΥ ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει σημαντικά τις εκβάσεις υγείας, μειώνοντας κατά 75% τη θνησιμότητα από καρκίνο τραχήλου της μήτρας στον πληθυσμό», αναφέρει ο κος Σκρουμπέλος, σχετικά με την οικονομική αποδοτικότητα του HPV DNA test ως πρωταρχικής μεθόδου προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας.
ΑγκαλιάΖΩ: Ούτε μία γυναίκα με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
«Ούτε μία γυναίκα με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας» δήλωσε στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου η κυρία Μανιώ Κορλέτη, Αντιπρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» επικοινωνώντας το μήνυμα της καμπάνιας που υλοποιείται με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της πρόληψης. «Στη χώρα μας 250 γυναίκες από τα 600 περίπου νέα περιστατικά χάνουν κάθε χρόνο τη μάχη με τον καρκίνο. Ο ΚΤΜ είναι ο μόνος γυναικολογικός καρκίνος ο οποίος θα μπορούσε να προληφθεί, όμως μόνο το 30% κάνει τακτικό γυναικολογικό έλεγχο. Σκοπός του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ, είναι να πείσει τις αρμόδιες αρχές προκειμένου το HPV DNA test να ενταχθεί στα αποζημιούμενα test από τον ΕΟΠΥΥ και να καταστεί εξέταση ρουτίνας».
Ελληνική κλινική μελέτη από την ερευνητική ομάδα HERMES
Η πολυκεντρική μελέτη διενεργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε Πανεπιστημιακές Κλινικές και Εργαστήρια της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Λάρισας και Αλεξανδρούπολης, σε Κλινικές και Εργαστήρια του Ε.Σ.Υ. και στο Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού της Θεσσαλονίκης, το διάστημα 2012-2014 από την ερευνητική ομάδα HERMES (“HEllenic Real life Multicentric cErvical Screening” study group).
Αφορούσε σε 4.009 γυναίκες ηλικίας 25-55 ετών, οι οποίες προσήλθαν στα Νοσοκομεία και Κλινικές για να υποβληθούν στην τακτική προληπτική εξέταση ρουτίνας με το τεστ Παπανικολάου. Σε όλες αυτές τις γυναίκες μετά την λήψη του τεστ Παπανικολάου με την μέθοδο της υγρής κυτταρολογίας, ελήφθη στην συνέχεια και το HPV DNA test - το τεστ για την ανίχνευση του DNA του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων σε κυτταρικό υλικό από τον τράχηλο της μήτρας, χρησιμοποιώντας το cobas HPV Test της Roche Diagnostics..
Κάθε γυναίκα με παθολογικό τεστ Παπανικολάου και/ή θετικό HPV DNA test υποβλήθηκε ακολούθως σε κολποσκόπηση και επί ενδείξεων σε βιοψία από τον τράχηλο. Ανιχνεύθηκαν έτσι 41 γυναίκες (1,07% του συνόλου) με υψηλόβαθμη προκαρκινική αλλοίωση του τραχήλου της μήτρας, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν περαιτέρω σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες. Το συνολικό ποσοστό των HPV-θετικών γυναικών ανήλθε σε 12,7% (2,7% ΗPV16 & 1,4% HPV18).
H ευαισθησία του τεστ Παπανικολάου για να αναγνωρίσει τις γυναίκες με προκαρκινική αλλοίωση στον τράχηλο ανήλθε στο 53,7% (ανάλογο του ποσοστού που ανευρίσκεται και στις διεθνείς μελέτες), ενώ η αντίστοιχη ευαισθησία του HPV DNA test ήταν 100% (επίσης ανάλογη ή ελαφρώς υψηλότερη αυτής των διεθνών μελετών), χωρίς ουσιώδεις διαφορές μεταξύ των διαφόρων ηλικιακών ομάδων. Η ειδικότητα και των δύο μεθόδων ήταν ελαφρώς υψηλότερη σε γυναίκες άνω των 30 ετών.
Άλλο εύρημα της μελέτης αφορά στο ότι με την εφαρμοζόμενη αυτή μέθοδο η ταυτόχρονη ανίχνευση, μεταξύ των 14 ογκογόνων HPV-τύπων, των δύο πλέον επικίνδυνων τύπων 16 και 18 του ιού, μπορεί να υποκαταστήσει σε αξιοπιστία το τεστ Παπανικολάου στις περιπτώσεις που είναι αναγκαία η αναγνώριση των γυναικών με προκαρκινική αλλοίωση μεταξύ αυτών που είναι απλώς θετικές σε ογκογόνους τύπους του ιού.